Soia, sanatate curata!

Soia este un aliment pe cat de bogat in proteine, pe atat de sarac in colesterol. Din cei 20 de acizi aminati pe care ii contin proteinele in natura, opt sunt esentiali, iar organismul nostru nu este capabil sa-i fabrice pe toti. Soia prezinta particularitatea de a-i contine pe toti opt!

Acesti acizi grasi sunt extrem de importanti pentru structura celulelor nervoase. Atentie, insa, soia nu contine fier, aceasta planta nu poate inlocui de exemplu, consumul de carne, din alimentatia noastra. Alimentele pe baza de soia nu contin absolut deloc colesterol. Ceea ce inseamna, ca prin consumul de soia, ne echilibram alimentatia si scadem valoarea colesterolului din sange (30 g de proteine de soia/zi scad valoarea colesterolului).
Soia contine o molecula specifica numita isaflovon sau fito-estrogen. Aceasta molecula dezvolta o usoara activitate hormonala, capabila sa imite, intr-o oarecare masura, activitatea estrogenilor. Tocmai de aceea, este recomandata femeilor aflate la menopauza, limitand demineralizarea osoasa. Se mai spune ca ar reduce si riscurile de multiplicare celulara, caracteristice proceselor neoplazice. Este prin urmare, benefica si in lupta impotriva cancerului de san. Studiile despre soia sunt promitatoare, dar nu definitive, aceasta planta miraculoasa lasandu-se cu greu descoperita.