Stresul si bolile digestive

Se intampla adesea ca unii oameni sa fie chinuiti de unele suferinte in sistemul digestiv fara ca acesta sa aiba leziuni, deci fara rani. Pacientul simte dureri sub stern, in zona epigastrica, si cu toate acestea endoscopul nu descopera nici o leziune pe stomac.

In afara de acumularea de gaze in intestin, despre care s-a vorbit intr-unul dintre articolele trecute, profesor doctor Alexandru Oproiu explica celelalte tulburari functionale din tubul digestiv.

<%image(20090105-mulaj-sistem-digestiv.jpg|169|400|sistem digestiv)%>

BOLILE TINERETII

Este vorba de efectele stresului sau doar a unui psihic mai sensibil. In aparatul digestiv exista un complex sistem de neuroni, o retea nervoasa sofisticata care trimite semnale la creier, iar creierul raspunde declansand dureri si perturbari in functionare, chiar daca in aparatul digestiv nu exista vreo rana. Aceste tulburari functionale apar de regula la oamenii emotivi, la cei bantuiti de stres, la cei care se consuma inchizand in ei zbuciumul. Tulburarile functionale generate de sistemul nervos prin tubul digestiv se intalnesc mai ales la oamenii tineri. La oamenii trecuti de 50 de ani, suferintele digestive sunt provocate de leziuni, de inflamatii, de tumori, de rani pe tesuturi si mucoase.

EFECTELE EMOTIILOR

Dureri toracice surprinzatoare apar la pacientii emotivi din cauza spasmelor esofagului, spasme provocate de sistemul nervos. O alta tulburare functionala este disfagia, si anume dificultatea de a inghiti. Pacientii simt ca mancarea ramane agatata undeva in esofagul inferior. Aceasta dificultate la inghitit nu e generata de lezini, pacientii nu au nici cancer, nici stenoze, nici esofagita ci pur si simplu, e provocata de spasmele cauzate tot de sistemul nervos. Si dispepsia functionala face parte din categoria suferintelor digestive fara rani. Dupa ce mananca, omul are o senzatie de saturare precoce, desi n-a inghitit mancare decat de 3-4 ori.

INTESTIN IRITABIL

La oamenii emotivi, cea mai frecventa este suferinta de intestin iritabil. Ziua apare fie diareea, fie constipatia, fie o alternanta intre diaree si constipatie. In tratarea balonarilor, scaunelor date peste cap, ragaielii, durerilor date de spasme trebuie luate medicamente de linistire a sistemului nervos. Nu mancati cand sunteti agitati, mestecati incet si beti o cana cu ceai de sunatoare, jumatate de ora dupa masa