Proteinele de zer

Sunt o multime de oameni care au auzit, au citit in reviste de culturism despre proteina de zer, dar din cauza marketingului ce practica unele firme (si de la noi) sunt pacaliti si cumpara produse de calitate proasta. De vina este si presa noastra, fiecare firma are revista proprie, unde face reclama pt produsul ei. Pana acuma bine pentru.t ca peste tot in lume asa se face, dar nu prea dau informatiii despre suplimente referitoare la tehnologii, cercetari din domeniu si mai ales nu iti arata fabrica, utilajele, echipamentul (oare de ce?).

Si asta se face intentionat pt ca daca habar nu ai, nu ai dubii si inghiti prostiile ce scriu astia in revista lor cica: echivalent cu produse americane la un pret pt buzunarul nostru. Prostii. Nu iti da informatii ca daca ti ar dadea imediat tiar pica fisa ca ai fost fraierit!

Si atunci cine ar cumpara produsele lor? Produse de calitate de standard occidental se pot obtine numai din materii prime care se pot cumpara numai de la firme din occident. De ce ? Pentru ca firmele mici de la noi (si nu numai de la noi) nu au suficienta putere financiara ca sa cumpere echipamentul necesar pt producerea zerului. Sa nu mai vorbim despre patente referitoare la tehnologii de ultima generatie care se vind la preturi enorme (daca se vind). De obicei si firmele mari cumpara de la firme renumite in domeniu materia prima, in cazul nostru zerul, deci nu se ocupa de fabricare, ei numai “dau gustul, ambaleaza si vind”. Si aici intervine dimensiunea firmei, cu cat este mai mare firma, cumpara in cantitati mai mari si astfel obtine un pret mai scazut. Deci o firma mica trebuie sa plateasca o suma mai mare pentru ca nu poate sa cumpere cantitati mari. Deci nu are cum sa scoata la un pret mai mic aceeasi calitate!

Cu asta nu am vrut sa spun ca firmele mici produce numai produse proaste, dar citeodata nici nu iti spun (si nu scrie nici pe eticheta) ce contine de fapt cutia respectiva. Te amageste ca este un produs super in loc sa-ti spun “mai prietene asta este un produs care stie atita nu este cel mai grozav dar are un pret destul de atractiv”.

Sa vedem ce trebuie sa stiti, ca sa puteti sa alegeti fara sa va temeti ca luati teapa:
G eneratiile de proteine de zer
1. Zerul dulce proteine: 12-16% grasime: 10-12% lactoza: 75+ Zerul dulce aste un praf uscat printr-un procedeu de pulverizare, din cauza continutului ridicat de lactoza este foarte dulce si contine multe grasimi.
2. Zer filtrat cu filtru simplu proteine: 34% grasime: 6-12% lactoza: 50+. Filtrarea rapida elimina lactoza din zerul dulce si ridica nivelul proteinei la 34%, din acesta cauza se mai numeste si zerul de 34%.
3. Zer ultrafiltrat sau Zer RO proteine: 50-75% grasime: 6-10% lactoza: 15-35+ Cu filtrare mai fina sau prin metoda RO (Reverse Osmosis) se elimina inca o cantitate de lactoza si grasime. Denumirea in engleza: ULTRAFILTRED WHEY PROTEIN CONCENTRATE
4. Zer ultra si microfiltrat(CFM) proteine: 75-80% grasime: 3-10% lactoza: 4-7% Cu filtrul fin microporoas se elimina si mai multa lactoza, grasime si unele minerale. Prin hidroliza greutatea moleculara nu se modifica. Denumirea in engleza: CFM (cross-flow microfiltred) sau WHEY PROTEIN ISOLATES
5. Zer obtinut prin schimb de ioni: proteine: 90-95% grasime: 3-10% lactoza: 1-2%
Exista doua metode de schimb de ioni, prima metoda cu aparatul tip coloana se obtine un zer usor denaturat din care lipsesc toate fractiile immuglobine. A doua metoda este cea de amestecare in reactor, elimina problema anterioara deci nu filtreaza asa de tare zerul si procedeul este mai ieftin. Denumirea in engleza: ION EXHANGED WHEY PROTEIN
6. Hidrolizatele- proteine: 80-88%, grasime: 1-4%, lactoza: 2-5%
Zerul se hidrolizeaza cu acizi sau cu enzime, prin acest procedeu se modifica greutatea moleculara si fractiile zerului. Numai zerul hidrolizat cu enzime (predigerat) este capabil sa influenteze organismul spre balanta pozitiva de azot. Azotul este un component al proteinei, cand mai mult azot este inmagazinat in muschi avem o balanta pozitiva de azot. Balanta pozitiva de azot este sinonima cu cresterea masei musculara. Retentia de azot este un semnal ca tesutul muscular depoziteaza proteina. Denumirea in engleza: HIDROLIZED WHEY PROTEIN
La ce sa fiu atent?
Deci sunt 3 tipuri de zer pe piata: concentratele (Ultrafiltered whey), izolatele (CFM) si hidrolizatele (Hidrolized Whey)
Unele produsele de virf contin si enzime, de exemplul complexul Aminogen. Enzimele ajuta la digerarea si la absorbtia proteinei. Zerul de calitate proasta este potential periculos pentru organism. Din pacate majoritatea proteinelor de zer ce se gasesc in comert sunt zerul hidrolizat cu acizi, care este o proteina denaturata cu un continut ridicat de sare si contine aminoacizi toxici de tip D . Bineinteles ca nici un producator nu o sa faca reclama ca produsul lor nu corespunde standardelor! Cumparatorul decide, un criteriu foarte important este continutul de sare (natriu). Daca la 100gr de zer continutul natriului depaseste 250-300mg atunci precis ca este vorba despre un zer hidrolizat cu acizi. Multe firme fac reclama ca produsul lor ar contine 100% zer. Asta este numai marketing, proteina 100% nu exista nici macar in laborator nu se poate obtine. Zerul izolat cel mai bine prelucrat este cam de 93%! Trebuie sa stiti ca praful de zer exista in doua forme. Prima forma este cel obtinut in laborator unde se elimina apa din zer si asa se da concentratia (dry basis- in forma uscata). Forma asta obtinuta nu reflecta concentratia reala pt ca in realitate (nu in laborator) proteina de zer totdeauna contine cam 5% apa. Deci in forma a doua (cel natural) concentratia proteinei este mai scazuta din cauza apei. Daca o firma scrie pe eticheta produsului concentratia proteinei obtinut in laborator atunci apara pe eticheta de ex WPI 98%, asta nu-i adevarat! Si pana acuma vorbim numai despre proteine neprelucrate, fara gust! Si sa nu mai vorbim despre proteinele instante care sunt in voga in occident in cazul carora se mai adauga niste substante care scad procentul proteinei inca cu 1-2%. Deci cele mai bune proteine de zer sunt de aproximativ 90%, dar majoritatea proteinelor de zer ce se vind nu sunt izolate, sunt concentrate care au concentratia de 80-82%. Acum am ajuns la procedeul cind se mai adauga substante responsabile pt gust si alte substante: de ex care impiedica formarea spumei exagerate. Prin acest procedeu se adauga ceva carbohidrati si/sau grasimi pentru ca de obicei se foloseste cacao, maltrodextrina etc. Sunt unele firme producatoare care incearca sa bage cat mai putin din aceste substante. In final o proteina ajunge la o concentratie de 80% si asta este un izolat! Proteinele obisnuite sunt undeva la 66-75%, asta nu inseamna ca nu sunt bune dimpotriva, dar daca o firma scrie pe eticheta un numar mai mare ar trebui sa va puna pe ginduri cat de real este cea ce este scris pe eticheta, in acest caz vorbim despre firma neserioasa! Cand un produs are adaugat substante responsabile pentru gust continutul de carbohidrati si de grasime este peste 0, si in proteina naturala deja se gasesc de obicei din amindoua. De exemplu la un produs cu gust de ciocolata este cel mai evident pt ca continutul lor de cacao este de 5-10% care normal ca contine grasime si carbohidrati. Totdeauna uita-te la procentul de grasime si de carbohidrati, daca sunt prea mici sau sunt 0, si procentul de proteine este prea mare atunci produsul nu este cea ce scrie pe el! Din pacate proteinele de calitate totdeauna sunt scumpe, deci teoria ca cel mai ieftin este cel mai bun nu este valabila! In momentul respectiv cel mai bun zer este zerul izolat (CFM)
Nu te lasa pacalit de marketingul firmelor care ti-ar vinde orice. Sunt multe produse pe care este scris cu litere mari ca contine zer CFM dar in realitate marea majoritate a proteinei este un concentrat si numai o mica parte este CFM! Standardul international prevede cum trebuie sa fie scris pe eticheta continutul lor. La ingrediente primul component scris trebuie sa aiba concentratia cea mai mare din produs, scazind in ordine descrescatoare, ultimul ingredient scris pe eticheta avand cel mai mic procent din produsul respectiv. Deci atentie mare daca primul ingredient este de ex: ultrafiltered whey concentrate si al doilea ingredient este whey protein isolates, inseamna ca produsul de fapt este un concentrat si nu un izolat! Asta este numai marketing in realitate procentul izolatului in aceste suplimente este de 1-3% deci nesemnificativ! Unele firme baga un procent foarte mic de CFM, pt a putea scrie pe cutie cu litere mari: CFM WHEY. Atentie la pret daca pretul la un protein CFM de la o firma mai putin cunoscut este mult mai ieftina decit un produs similar de la o firma cu renume, atunci ceva este in neregula! Daca diferenta este mai mare de 20% renunta pt ca precis este o teapa! Totdeauna uita-te pe eticheta cu atentie si daca ai dubii renunta!
Mai bine dai mai multi bani si primesti ce ai asteptat decit sa cumperi mai ieftin un produs care nu contine cea ce este scris pe eticheta. Daca vreti calitate cumparati de la producatori cu renume internationala, din pacate la noi in tara nu se importa prea multe marci si nu toate produse care vin din america sunt de calitate!
Calitatea costa deci fii atent nu te lasa pacalit!