Mahmureala si tulburarile digestive

Dupa o petrecere pe cinste, cu multe atractii culinare stropite cu multe lichide bahice, ne putem astepta la unele tulburari ale aparatului digestiv, ca si la o mahmureala tot… pe cinste.


Daca va treziti in dimineata de dupa chef cu ameteala si privirea tulbure, cu o senzatie de greata si o suparatoare durere de cap – adica, mahmurit!- atunci inghititi repede 7-8 capsuni proaspete. Daca nu gasiti capsuni, puneti la fiert 60 gr coaja de banana in 250 ml apa si beti zeama (decoctul) fierbinte, imediat dupa primul clocot. Sau, striviti 5-10 masline verzi (fara samburi) si amestecati-le cu 30 gr zahar; fierbeti amestecul intr-un litru de apa timp de 10 minute. Se va bea tot lichidul rezultat.
E drept, cea mai simpla solutie ar putea fi un suc proaspat de mandarine, cam 500 ml. Dar, tot mandarinele va pot fi de folos si pentru indigestia provocata de excesul de alimente si alcool. Nu evitati sa cumparati si cateva mandarine mai necoapte, caci veti avea nevoie sa mancati, din 4 in 4 ore, cate o jumatate. Iar, daca apar si scaune cu mucozitati galbui, puneti 2 mandarine cu coaja si acoperite cu 30 gr zahar sa se prepare innabusite in abur. Mancati-le seara, inainte de culcare. Cand aveti si semne clare de voma, fierbeti 6 gr de coji uscate de mandarine cu 3 gr de ghimber proaspat, in 250 ml apa. Beti cate o cana, de doua ori pe zi. Insa, atentie! Cei care sufera de tuse seaca, sau care vomita cu sange, nu trebuie sa foloseasca mandarinele.

Adesea, unele preparate culinare pot produce si intoxicatii. Fiti pregatiti sa aveti in casa ridichi proaspete (rosii sau negre). Sucul proaspat stors din ridichi este o solutie rapida si foarte eficienta. Durerile de stomac pot fi usor potolite – ca si excesul de aciditate, sau ulcerul duodenal – daca dizolvati o lingurita (4 gr) praf de coaja de oua de gaina in putina apa calduta si o beti rapid, de trei ori pe zi.