Cura cu aloe vera

Aloe este o planta cu frunze lunguiete, carnoase, acoperite cu un strat ca de ceara. Ea poate fi cultivata acasa in ghivece sau poate fi cumparata de la vanzatorii din piete sau de la florarii, unde se gaseste tot mai frecvent (pretul mediu al unui ghiveci de aloe matur, in functie de marimea plantei, este de 50.000 – 100.000 lei). De obicei se folosesc plantele de 3-5 ani, cand au maximum de putere terapeutica. <%image(20051229-starr_011104_0040_aloe_vera.jpg|113|150|aloe vera - aloe vera)%>

Aloe vera este extrem de eficienta in tratamentul bolilor de ficat prin cele doua substante active pe care le secreta: latexul – o substanta cu gust amar, cu efecte tonice hepatice, laxative, stimulente si gelul – cu un gust neutru, cu proprietati imunostimulatoare, stimulente ale proceselor de dezintoxicare. Aloe si anghinarea sunt singurele plante din lume cunoscute pana in prezent care ajuta la refacerea structurii normale a ficatului – element esential in vindecarea cirozei. De asemenea, cura cu aloe este extrem de eficienta in vindecarea hepatitelor virale de toate tipurile (A, B, C, D, E), atat in faza cronica, cat si acuta.
Mod de administrare: se consuma planta cruda, din care se rupe cate o bucata de frunza de o lungime egala cu dublul distantei degetului aratator, care se consuma pe stomacul gol – una dimineata si una seara. Frunza se rupe, se spala bine sub jet de apa rece, apoi se mananca imediat, mestecand foarte bine (de 40 de ori minimum). Frunza se recolteaza chiar in momentul in care urmeaza sa fie consumata, pentru ca altfel proprietatile ei se altereaza. Durata minima a tratamentului este de 4 saptamani, perioada in care avem nevoie de 2-3 exemplare mature (peste 3 ani) de aloe.
Cateva precizari importante
Acest tratament aparent rudimentar pune in valoare extrem de bine aceasta planta exceptionala care este aloe. Mai ales gelul de aloe, care este extrem de instabil si se oxideaza imediat dupa preparare, este foarte bine asimilat de organism prin acest mijloc de administrare. Gelurile de aloe din import, pe langa faptul ca sunt extrem de scumpe (tratamentul pentru 5 zile ajunge la aproape un milion de lei), contin stabilizatori sintetici (in special benzoat de sodiu) daunatori sanatatii. Reteta cu aloe macerata in vin si miere nu este de asemenea recomandata, deoarece in cursul macerarii sunt degradate foarte multe substante folositoare ale acestei plante. Cura cu aloe poate fi asociata cu orice alt tratament, naturist sau alopat, neavand nici un fel de contraindicatie, in afara cazurilor de diaree cronica sau acuta.