Bronhopneumopatia Cronica Obstructiva

BPOC ( bronhopneumopatia cronica obstructiva ) este o boala respiratorie cronica ce afecteaza atat bronhiile ( brosita cronica ) cat si plamanii ( emfizem ) si se manifesta prin ingustarea progresiva si ireversibila a bronhiilor, ceea ce se insoteste de o scadere progresiva a capacitatii respiratorii.

BPOC reprezinta a cincea cauza de mortalitate si va ajunge chiar pe locul 3 pana in anul 2020, daca nu se iau masuri immediate de tratare si prevenire.


Daca fumezi, sau ai fumat candva, ai peste 40 de ani si o tuse matinala cu expectoratie, iar in ultima vreme ai observant ca obosesti mai usor, mergi de urgenta la medic!

Nu toti fumatorii fac BPOC, dar s-a constatat ca o proportie de 10-15% dintre ei, care au probabil o predispozitie, reactioneaza exagerat la fumul de tigare. Rezultatul este o inflamatie cronica a bronhiilor si plamanilor care se soldeaza cu ingustarea progresiva a bronhiilor si distrugeri ale peretilor alveolelor pulmonare ( enfizem ).

in afara de fumat, BPOC mai poate fi favorizata de poluarea atmosferica, de fumatul pasiv ( la nefumatorii care respira fumul altora), de sistemele de incalzire cu carbuni si de factori genetici.

Expectoratia cronica de orice tip sugereaza prezenta acestei boli. Aceasta expectoratie este vascoasa si insoteste de la inceput tusea. Pe masura ce bronhiile se ingusteaza si capacitatea respiratorie se reduce, bolnavii incep sa resimta o lipsa de aer ( dispnee) la eforturi din ce in ce mai mici. Pe fondul acestei reduceri a tolerantei la efort pot aparea crize de sufocare ( confundate uneori cu astmul ) si frecvente episoade infectioase respiratorii, mai ales iarna, cand pacientul tuseste mai mult si expectoreaza purulent.Cu timpul, pot aparea si complicatii din partea inimii: picioarele se umfla, buzele se invinetesc si bolnavul respira din ce in ce mai greu.

Fara tratament, BPOC determina reducerea severa a capacitatii respiratorii, ceea ce duce la invaliditate si moarte prematura.

Diagnosticul bolii se pune in urma anamnezei ( istoricul bolii ), a unei radiografii pulmonare si a spirometriei ( masurarea capacitatii respiratorii). Spirometria evidentiaza un sindrom obstructive bronsic cu reducerea unui parametru numit VEMS. Severitatea bolii se apreciaza in functie de reducerea VEMS. De cele mai multe ori pacientii ajung la medic cand VEMS ajunge deja la 50% din valoarea normala.

Tratamentul nu poate face decat sa stopeze declinul parametrilor spirometrici ( VEMS ) si sa amelioreze dispneea de efort resimtita de pacient.

Prima masura inainte de inceperea tratarii acestei boli este intreruperea fumatului.

Tratamentul actual consta in administrarea de bronhodilatatoare cu durata lunga de actiune si a unui antiinflamator ( corticosteroid ) pe cale inhalatorie. Aceste medicamente pot ajuta efectiv pacientii prin ameliorarea simptomelor, prin rarirea episoadelor acute si prin incetinirea declinului functiei ventilatorii. Nu s-a dovedit ca alte medicamente, cum ar fi antitusivele, expectorantele sau antibioticele administrate preventiv ar avea vreo eficacitate. Vaccinarea antigripala toamna s-a dovedit insa foarte eficienta in prevenirea episoadelor acute virale.

Exacerbarea BPOC este perioada in care simptomele se agraveaza, tusea se intensifica devenind productiva, cu exepectoratie purulenta, dispneea se accentueaza incat pacientul oboseste la cele mai mici eforturi. Episodul poate fi declansat de o viroza sau de alti factori neidentificati. Medicul trebuie sa aprecieze daca bolnavul se poate trata acasa sau este necesara internarea. Uneori se impune internarea la terapie intensiva, unde ventilatia mecanica poate salva viata pacientului.

Tratamentul exacerbarilor presupune de obicei cresterea dozei de bronhodilatatoare si introducerea unui antibiotic si/sau cortizon administrat oral. in spital bolnavul beneficiaza de oxigen si tratamentul complicatiilor cardiac.

Trebuie retinut ca pe langa BPOC, fumatul poate provoca cancer pulmonar, laringian si gastric, si favorizeaza alte tipuri de cancer. Nu este rara asocierea BPOC cu un cancer pulmonar, combinatia bolilor agravand prognosticul.

Cea mai eficienta metoda de prevenire a aparitiei si agravarii BPOC este abandonarea fumatului. Exista multe asociatii care conduc programe de abandonare a fumatului, medical fiind singurul care poate face recomandari in acest sens.