Igiena orala si sanatatea

Sanatatea orala ar trebui sa reprezinte o prioritate pentru toate varstele. Pastrarea sanatatii orale presupune evitarea cariilor si prevenirea bolilor gingiilor. Patologia orala a fost asociata cu mai multe probleme. Pentru a va pastra sanatatea dintilor si gingiilor pentru tot restul vietii, igiena orala este imperativa. Vizitele periodice la medicul dentist sunt importante pentru sanatatea dumneavoastra orala. In afara de durere si disconfort, igiena orala deficitara duce la o sanatate orala alterata, care se asociaza cu o serie de boli importante. Saliva, resturile alimentare si bacteriile se combina pentru a produce depozite care se depun pe dinti la limita cu gingia. Placa bacteriana este o pelicula lipicioasa alba care se formeaza permanent pe dinti.
Daca apare acumularea placii, si aceasta nu este indepartata prin periaj zilnic si folosirea atei dentare, riscati sa dezvoltati boli gingivale. Stadiul precoce de suferinta gingivala este denumit gingivita. Aceasta este o inflamatie a gingiei, care poate provoca edem si sangerare la periaj si la folosirea atei dentare. Din fericire, este depistata precoce si cu o igiena corespunzatoare si vizite regulate la medicul dentist, gingivita se poate vindeca. Totusi, daca este netratata, poate progresa spre o forma mai grava de boala gingivala denumita parodontita marginala, care poate duce la pierderea danturii si presupune un risc crescut pentru aparitia altor boli.

Igiena orala precara poate cauza boli cardiace
Bacteriile din placa pot trece din cavitatea orala in fluxul fluxului sanguin. Aceasta induce o inflamatie care poate duce la infundarea arterelor si ulterior la deteriorarea valvelor cardiace. Acest proces se poate finaliza prin infarct. Oamenii care sufera de unele conditii preexistente pot prezenta un risc crescut de aparitie a endocarditei bacteriene — o infectie la nivelul tunicii interne care tapeteaza cordul sau valvele.
Persoanele care sunt purtatoare de proteze articulare trebuie sa fie extrem de atenti. Daca bacteriile patrund in fluxul sanguin datorita bolii gingivale netratate, acestea pot calatori prin vasele de sange si se pot cantona la nivelul protezei articulare.

Igiena orala deficitara influenteaza sanatatea sarcinii. Sanatatea orala este extrem de importanta pentru femeile gravide. Sanatatea danturii poate influenta sanatatea copilului. In timpul sarcinii riscul de boala gingivala este crescut. Boala gingivala, cum ar fi gingivita, apar la pana la 60-75% dintre femeile gravide. Femeile gravide cu gingivite netratate risca migrarea bacteriilor la nivelul placentei sau lichidului amniotic. Infectiile gingivale au fost asociate cu complicatii cum ar fi avortul, nasterea prematura, tulburari de crestere si dezvoltare.
Fumatul are un efect devastator asupra igienei orale. In afara de aspectele de ordin estetic (decolorarea danturii) acesta poate duce si la suferinte mai severe. Fumatorii au un risc crescut de aparitie a depunerilor calcare (tartru) decat nefumatorii. Depunerile dure (tartru) fac mai usoara depunerea placii bacteriene noi si cresc riscul de suferinta gingivala. Fumatorii tind sa prezinte un grad crescut de inflamatie gingivala si depuneri mai masive de placa bacteriana decat nefumatorii. Exista o asociere demonstrata intre fumat si boala gingivala (parodontala).
Unul dintre riscurile devastatoare ale fumatului este cresterea riscului de cancer oral. Cancerul oral se poate depista din stadii precoce, motiv pentru care vizitele regulate la medicul dentist sunt importante.