Metalele care ne otravesc organismul

Comsumul de alimente contaminate cu metale duce la intoxicatii grave. Cele mai raspandite sunt cele cu plumb, cadmiu si mercur.
Cobaltul, cuprul, fierul, manganul, zincul si cromul, sunt esentiale pentru sanatate dar in cantitati mari sunt toxice. Cadmiul, mercurul ?i plumbul, sunt neesentiale ?i periculoase in concentratii mai mari. Ele sunt cauza celor mai numeroase intoxicatii cu metale grele. In timp, concentratia lor creste în organismele biologice (sunt stocate in grasime), ajungand mai mare decat cea din mediu.

Plumbul se gaseste în concentratii mai mici si in bere, si in tuica. Intoxicatia cu plumb, ca de altfel si cu celelalte metale grele, se manifesta diferit de la o persoana la alta, in functie de concentratia din corp si de starea de sanatate a fiecareia. Plumbul acumulat in corp poate provoca anemie, dureri abdominale, grea?a, constipatie, dureri de cap, pierdere in greutate, slabiciune musculara, piele palida, probleme tiroidiene, irascibilitate, impoten?a, scaderea libidoului, insomnii, confuzie, depresie, iar in intoxicatiile severe poate produce insuficienta renala cronica, orbire temporara sau chiar permanenta, convulsii ?i deces.
Cadmiul este incadrat in categoria substantelor cancerigene. Acumularea lui în corp este asociata cu cancerul pulmonar, prostatic si pancreatic.
Plombele dentare din amalgam si pestii albastri rapitori (tonul de dimensiuni mari, pestele-spadă, rechinul) sunt principalele surse de contaminare cu acest metal. Intoxicatia cu mercur, forma organica a mercurului si cea mai periculoasa, provoaca tulburari ale vederii periferice, salivatie în exces, inflamarea gingiilor, tremur, nervozitate, mancarimi ale pielii, oboseala, dureri de cap si articulare, probleme în coordonarea miscărilor, de vorbire ?i de auz (afecteaza sistemul nervos central) si insuficienta renala.
Analiza firului de par (analiza minerala tisulara) este cea mai exacta modalitate de a afla concentratia de metale grele din corp. Testele sangvine pot sa nu fie relevante, caci metalele se depozitează in grasime, in par si in unghii. In alte tari, ele pot fi identificate si in compozitia unghiilor.