Carnea de porc trebuie testata pentru trichinella spirales!

Sarbatorile de Craciun se asociaza cu taierea porcului ?i, în aceasta situa?ie, se recomanda ca, înainte de preparare, carnea de porc sa fie examinata de catre medicul veterinar sau asistentul veterinar, a declarat, pentru Agen?ia Rompres, prof.dr.Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului de Boli Infec?ioase “Matei Bal?”. Analiza este foarte simpla ?i astfel se evita posibilitatea infestarii cu trichinella spirales.


Daca testul nu se face, exista riscul dezvoltarii trichinelozei la om, care în anumite cazuri poate fi chiar mortala. Speciali?tii recomanda sa nu se achizi?ioneze carne din sectorul privat, iar daca totu?i acest lucru s-a întâmplat atunci carnea ar trebui bine preparata termic, dar asta nu înseamna ca s-a eliminat total riscul, a men?ionat Adrian Streinu-Cercel.
Simptomatologia consta în stare diareica de la 1 la 3 zile, acesta fiind momentul în care parazitul iese din forma?iunea chistica ?i se împra?tie în intestine, apoi apar fenomene de erup?ie cu febra de 38-39 de grade, dureri musculare ?i umflatura a fe?ei, motiv pentru care boala se mai cheama ?i boala capului umflat, a explicat specialistul.
Prin urmare, orice pacient care prezinta aceste simptome este diagnosticat cu suspiciune de trichineloza ?i obligatoriu trebuie sa mearga la o unitate de boli infec?ioase pentru a fi tratat ?i supravegheat.(Rompres)