Cumperi ieftin – mananci toxic – stiri

Ispititoare pentru cumpărătorul sărac prin preţurile mici, produsele “marca cea mai ieftina” din lanţurile de magazine au mai multe E-uri şi adesea au calităţi nutriţionale inferioare produselor mai scumpe

Cel mai ieftin lapte UHT costă 2.79 lei/litru, cel mai scump e i?1n jur de 5 lei. Care e diferenţa? Ca şi compoziţie, cel mai ieftin UHT de pe piaţa e o amestecătură de substanţe: lapte de vacă, proteine din lapte şi frişcă. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, explică: i?1Este un lapte cu valoare biologică foarte scăzută, care a fost reconstituit din ce-a mai rămas din laptele iniţial după ce s-a scos tot ce se putea scoate: proteinele s-au extras prin procedee de osmoză-ultrafiltrare şi grăsimea prin centrifugare. Printre ingrediente e menţionat şi laptele. Vă daţi seama ce degradat trebuie să fi fost acest lapte, i?1nci?1t chiar şi după ce fabricanţii au adăugat i?1n el celălalt ingredient, i?1proteina din laptei?1, procentul de proteină totală din produsul finit (1,5 g/ 100 ml) e aproape de două ori mai mic deci?1t i?1n orice alt lapte din comerţ. Frişca din compoziţie e folosită ca să salte procentul de grăsime şi pe post de emulgator, făci?1nd laptele să pară mai mult deci?1t este el, mai natural, mai savuros, să dea senzaţia de onctuos. i?1n America chestia asta se pedepseştei?1.

Măni?1nci pate i?1 dai i?1n malnutriţie

Pateul i?1premiumi?1 de pui, 200 de grame, costă 4.26 lei. Există şi cu 1.35. Ca ingrediente, ambele conţin 20% ficat de pasăre, carne de pasăre şi apă. i?1nsă asemănările se opresc aici. i?1n timp ce pateul ieftin conţine i?1slănină şi şoricii?1, pateul scump are ingrediente mai de soi: i?1ulei vegetal nehidrogenat, proteină vegetală din soia, smi?1nti?1nă, sare iodată, zahăr, ceapă, sirop de glucoză, amidon de gri?1ui?1. Ca aditivi chimici, la ambele pateuri regăsim conservantul E 250 (nitrit de sodiu), colorantul E120 (carmin) şi potenţiatorul de gust E 621 (monoglutamat de sodiu), antioxidantul E 300 (vitamina C). Pateul premium conţine i?1n plus patru aditivi bli?1nzi: i?1ngroşători E 452 (polifosfaţi) care i?1dezechilibrează balanţa dintre calciu şi fosfor şi i?1mpiedică fixarea calciului i?1n oasei?1, emulgatori E472c (esterii glicerolici ai acidului citric) ce i?1nu dau reacţii adeversei?1, conservant E 330 (acidul citric) care i?1i?1n cantităţi mici nu dă reacţii adverse, ci doar i?1n cantitate mare atacă dinţii şi acidifică mediul interni?1 şi antioxidant E301 (ascorbatul de sodiu), i?1fără efecte adversei?1.

Deşi are cu trei E-uri mai puţin deci?1t pateul premium, tot pateul săracului rămi?1ne mai periculos, fiindcă are i?1n compoziţie agentul de i?1ngroşare E 407 (caragenan). Gheorghe Mencinicopschi: i?1Caragenanul i?1mpiedică asimilarea mineralelor şi a unor grăsimi, duci?1nd la carenţe de minerale (calciu, fosfor, magneziu) şi microelemente (seleniu-zinc) şi a unor grăsimi şi vitamine liposolubile (A,D, E, K) duci?1nd la malnutriţie. Caragenanul poate avea acţiune laxativă, i?1n unele cazuri provoacă alergii şi se degradează limitat i?1n intestin i?1n intermediari cu efect toxic ce pot provoca ulcer şi chiar canceri?1.

Fusilli din făină inferioară şi ceai colorat

Pastele făinoase care costă doar 1.15 lei punga de 400 grame nu sunt făcute din soiul de gri?1u i?1Triticum durumi?1 (care e mai bogat i?1n proteine), ci din gri?1u comun: i?1Sunt făcute din făină inferioară de tipul 650. De aceea au cantitatea de proteină puţin mai mică: 11g/100 grame. i?1n schimb au valoarea energetică foarte mare 75%i?1. Nişte paste fusilli premium costă 2.99 lei/pachet, i?1nsă au calităţi nutriţionale superioare: i?1Au mai puţine glucide şi au mai multă proteină: 71,8% glucide, 13% proteină, lipide 1,5 gramei?1.

La capitolul ceaiuri, produsele i?1modestei?1 cu aromă de fructe costă 1.19 lei i?1 jumătate faţă de o marcă normală. Diferenţă de preţ i?1 diferenţă de conţinut. i?1n timp ce i?1ntr-un pliculeţ i?1modesti?1 conţinutul de fruct e de maxim 30 %, la celălalt procentul de fruct urcă la 47%. La capitolul arome şi coloranţi, pe ambalajul ceaiului ieftin scrie doar i?1aromei?1, pe produsul celălalt e menţionat i?1n clar: i?1Nu conţine coloranţi sintetici. Culoarea roşie e dată de culoarea naturală a ingredientelor sale. Arome naturalei?1. Verdictul profesorului Gheorghe Mencinicopschi este: i?1Ceaiul cu mai mult fruct şi fără aditivi chimici e mai buni?1.

Ciocolată tip i?1nenorocirei?1

La raionul de ciocolată, tableta de 100 de grame şi preţ 0.79 lei are două ingrediente principale: zahărul şi margarina. Secundar conţine şi cantităţi mici de lapte praf, zer praf şi cacao pudră: i?1minimum de lapte 8.5%, minimum de cacao 6%i?1. Directorul Institutului de Cercetări Alimentare o descrie ca fiind: i?1O nenorocire la oricine o dai. Asta nici nu e ciocolată, de fapt. E aşa cum şi scrie pe ambalaj, tabletă de lapte cu aromă de cappucino. Nu e minciuna lor, e necunoştinţa oamenilor care văzi?1nd-o i?1n forma asta de tabletă o asimilează cu ciocolatai?1. Comparativ, la o ciocolată cu cappucino care costă 2.69 lei, preţul se reflectă i?1n plusul calitativ şi cantitativ de ingrediente: i?1masă de cacao, unt de cacao, unt concentrat, lapte praf degresat, praf de zer dulce, pastă mocca, aromă naturală, sarei?1.

Răcoritoarea neurotoxică, laxativă şi cancerigenă, la numai 0,94 lei

Cei mai ieftini 2 litri de suc de portocale costă 0.94 lei – de aproape patru ori mai puţin deci?1t sucurile care domină piaţa. Care e reţeta din spatele preţului bun? i?1Apă, maltodextrină, aromă artificială, E 290, E 330, E 952, E 954, E 951, E 211, E 414, E 420, E 102, E 110i?1. Directorul Institutului de Cercetări Alimentare traduce: i?1E 952 şi E 954 au potenţial cancerigen, E 951 e cancerigen şi neurotoxic, E 211 şi E 102 pot declanşa sindromul de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare la copii, E 414 interferă cu absorbţia vitaminelor şi sărurilor minerale, E 420 e laxativ, E 110 provoacă distrugeri cromozomiale cu potenţial cancerigen şi la animale provoacă retardare prin blocarea creşteriii?1.

Nu-i de mirare că, i?1n comparaţie, un suc de 3,85 lei pare elixir de sănătate: i?1Apă, zahăr, suc de portocale minim 6% şi aromă de mango, arome naturale şi identic naturale, colorant beta caroten, E 290, E 330, E 414, E 445 şi E 300i?1. Pe li?1ngă conservanţi şi coloranţi, profesorul Mencinicopschi atrage atenţia şi asupra i?1ndulcitorilor artificiali din sucul low cost: i?1Valoarea energetică scăzută (0.114 kcal/ 100 ml) nu trebuie să ne i?1nci?1nte că ne ajută să slăbim, pentru că s-a văzut că edulcoranţii chimici de sinteză intenşi din acest suc păcălesc organismul di?1ndu-i senzaţia de dulce, dar nevenindu-i caloriile, i?1ntreţine o stare de foame, care te face să te i?1ngraşi i?1n finali?1.

Foi de plăcintă: 5 E-uri, 10 efecte adverse

Foietajul congelat de 4,79 lei/kg conţine cinci E-uri bli?1nde: i?1E 1260, E 472, E 170, E 300, E 282i?1, care pot provoca doar dureri abdominale, diaree, vomă, balonare, tulburarea balanţei mineralelor, hemoroizi, migrene şi simptome asemănătoare crizei de vezică biliară şi pot tulbura simţul olfactiv şi gustativ. Un aluat un pic mai scump (5,49 lei/800 grame) se limitează la doi aditivi: colorantul beta caroten (E 160 a) şi antioxidantul acid ascorbic (E 300).

Caşcaval i?1lighti?1 i?1n proteine

Caşcavalul de 15,99 lei/kg, adică cel mai ieftin, e obţinut din lapte de vacă pasteurizat, are doar 9% proteine, i?1n timp ce caşcavalul de 20 de lei are 23% proteine la acelaşi conţinut de grăsime: 25%.

Profesorul Mencinicopschi explică ce s-a i?1nti?1mplat: i?1A fost făcut din lapte din care s-a scos urda, probabil. S-a extras proteina din lapte, care s-a folosit la alte produse, după care s-a făcut caşcavali?1. Mai mult, caşcavalul cel mai ieftin e şi mai sărac i?1n energie (283 kcal/100g) deci?1t cel premium (320 kcal/100 Kcal)i?1.

Bri?1nza topită, pentru osteoporoză la vi?1rste mici

Bri?1nza topită de pe raftul cel mai de jos conţine i?1n cantităţi descrescătoare următoarele: i?1apă, smi?1nti?1nă, bri?1nză, concentrat proteic din lapte, lapte prafi?1, i?1n timp ce bri?1nza de pe raftul de sus nu conţine apă deloc, ci doar derivate din lapte: i?1lapte degresat, bri?1nză, unt, lapte praf degresat, smi?1nti?1nă praf 0.1%i?1.

i?1n ce priveşte aditivii, E-urile din ambele tipuri de bri?1nză interferează cu fixarea calciului şi mineralelor i?1n oase, i?1nsă cu cele cinci E-uri ale sale bri?1nza ieftină e mai chimizată deci?1t cea scumpă, care are doar trei aditivi: i?1E 339 (fosfaţi de sodiu) care dezechilibrează balanţa calciu-fosfor i?1mpiedici?1nd fixarea calciului i?1n oase, şi e o sursă de sare ascunsă, E 452 (polifosfat de calciu) care interferă cu fixarea calciului i?1n oase şi i?1n ultimă instanţă duce la apariţia osteoporozei la vi?1rste mici, E 1420 (amidon modificat de cartofi) incompatibil cu sistemul digestiv uman, E 407 (caragenan) care duce la carenţe mineralo-vitaminice şi creşte riscul cancerigen şi E 330 (acid citric) care interferă cu fixarea calciului şi exacerbează apariţia cariilor dentarei?1.

Menţionăm că există şi produse din i?1marca cea mai ieftinăi?1 care nu au deloc E-uri.

Acestea sunt obţinute prin procese tehnologice care i?1n mod tradiţional nu necesită utilizarea de aditivi: uleiul, legumele congelate, untul sau smi?1nti?1na.

i?1Colorantul carmin (E 120) din produsele cu carne, deşi este natural- fiind obţinut prin chelarea unui colorant dintr-o insectă, mai exact din femela de Dactilopius- e o substanţă cu potenţial destul de toxic deoarece i?1n timpul extracţiei e impurificat cu aluminiu, care este elementul chimic asociat cu Alzheimer-uli?1. – Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare

sursa: www.gandul.info